Strona główna

Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!

Strony : 1 ... 50 51 52 53 54 ... 161

#1276 17-08-2013 o 23h41

Miss'OK
Hildee
I is the greatest! - No, you ain't! WE IS!
Miejsce: ToonTown

Problem z defiladą i finałami polega przede wszystkim na tym, że w tym temacie wypowiadają się ludzie, którym w jakiś sposób zależy na tym, by podium reprezentowało jakiś poziom, jednocześnie oczekując przy tym oryginalności i świeżości. Jednakże w samej defiladzie i finałach głosują wszyscy, w tym mnóstwo użytkowników, którzy się aż tak na modzie/ciuchasz/feszyn/fashion nie znają. Ponadto, głosują ludzie, którym się ciuszki podobają, bo są ładne, są eleganckie, są takie, których ci użytkownicy założą. No banał, ale z drugiej strony bardzo zrozumiałe. Większość ludzi to nie eksperci. Z jakiegoś powodu większość ludzi i tak kupi "jelenia na rykowisku" zamiast, nie wiem, obraz jakiegoś barokowego portrecisty. Wiem, że to tylko gra, ale tendencja jest ta sama - gust większości nie pokrywa się z gustem "ekspertów" (cudzysłów, bo trochę śmiesznie mi to brzmi w oparciu o tym, że piszę o gierce Miss Fashion - ubierance XD).

Stąd żale w temacie defilady - najczęściej mocno uzasadnione. No bo missfashionowi "eksperci", czyli użytkownicy opatrzeni, z wyrobionym jakimś tam okiem do szczegółów, zdolni do wyłapywania już, co było w zestawie, co już się pojawiało i co stało się najnormalniejszym banałem, dostają białej gorączki, kiedy po raz kolejny wygrywa to samo. Coś, co jest po prostu ŁADNE. No i niech te żale sobie płyną, ale.

ALE. Jest druga kurka strona medalu - czasem ktoś ma trochę mniejsze parcie na znanie się na modzie i chce się pobawić w ubieranki. Poubierać sobie swoją lalkę w coś fancy, zostawić i chodzić w tej stylówce, mimo, że banalna to ładna. No i jak się zdarzy, że paru innym osobom się spodoba ta stylówka, bo ładna (co z tego, że banalna) to da serduszko. A potem w finałach kolejne osoby dadzą serduszko, bo ładne. Co z tego, że czasem kiczowate - ich gust, ich wola, niech sobie są. Dlatego pociski, że WSZYSTKIE dziewczyny w kiecach mają parcie na szkło jest trochę z zada wzięte. Czasem to nie ich wybór, że są w finałach i zdobywają głosy. Ludziom się podoba, ludzie głosują. A sami przyznacie, że wymaganie od nich wtedy, by się przebrały, bo "podium będzie znowu suche" jest ciut głupie. Bo co ich zdanie tych, którym zależy na poziomie podium?

Także tego. Ocenianie stylizacji jest jak najbardziej okej według mnie i zamykanie dyskusji byłoby sucharem. Jednakże personalne pociski na użytkownika, a nie osobę są z zada wzięte i fajnie byłoby, gdyby ludzie to rozróżniali. I oceniali stylówki, a nie same osoby.

No. To tyle ze strony tej, co się głównie przygląda.

#1277 17-08-2013 o 23h52

Miss'Żółtodziób
...

Nikt nikomu nie nakazuje słodzenia wszystkim dookoła i przełykania własnego zdania, by chwalić bez względu na to, czy stylizacje się podobają, czy nie. Chodzi tylko i wyłącznie o to, aby w wyrażaniu swojej opinii - czy to pozytywnej, czy negatywnej - być kulturalnym, tj. szanować innych Użytkowników i ich nie obrażać. Wątek jest ważny i potrzebny, bo nie po to te wybory się odbywają, by nie móc o nich rozmawiać. Ale rozmawiajcie o stylizacjach, a nie sobie nawzajem.

Evilisalive, w przyszłości będę zaznaczać, kogo dokładnie tyczy się upomnienie, jednak w tym wypadku, biorąc pod uwagę całą historię wątku uznałam, że upomnienie grupowe będzie bardziej na miejscu. Zazwyczaj prowadzona tu dyskusja jest utrzymywana na poziomie i rzeczywiście wyraża Wasze zdanie a temat panujących trendów, tego, co wam się podoba, a co według Was powinno być zakazane, jednak po wynikach zawsze w końcu ma miejsce drama, której zarys przedstawiłam wcześniej. Powtarzanie się jej co tydzień jest już męczące, stąd mój post - dyskutujcie o defiladzie, finałach i wynikach ile chcecie, tylko, na bór mieszany, szanujcie się nawzajem.

#1278 18-08-2013 o 00h04

Miss'wow
Lillien
They call me The Vigilante

Amik, Kouki, szanuję Waszą opinię, ale niestety się z nią nie zgadzam. Przykro mi, ale mówicie nie o forum dyskusyjnym, a o utopii, która związku z rzeczywistością wiele wspólnego nie ma. Forum nie jest od tego, by sobie słodzić, ale by wyrażać swoje zdanie i umieć o nim rozmawiać, nawet jeśli jest to w formie strojenia sobie żartów jak te wymieniane między użytkownikami o 2 w nocy w dzień ogłoszenia wyników lub gdy komentarze nie są jedynie pochlebne. To forum właśnie dzięki takiemu podejściu jak Wasze jest totalnie martwe. Gdyby nie takie osoby jak Aria, Rkwcz, Aiamate i ich wątkowi o alternatywnych wyborach, nie miałabym czego tutaj szukać. Jestem tu właśnie dla tych, z którymi miałam to szczęście o 2 nad ranem w piątek dyskutować o wynikach. Tylko dzięki tak zawieranym znajomościom to forum ma szanse zaistnieć jako faktyczna społeczność, inaczej dniami lub tygodniami NIC tu się nie dzieje. Nie jestem archaiczna, ale pamiętam fora, gdzie ludzie trzymali się razem a zasady niby były takie same jak tutaj - mimo wszystko ludzie tworzyli społeczność, bo trzymali się razem i mieli możliwość porozmawiać, gdy się nie zgadzali. Bo lekkie offtopy były dozwolone i z ich powodu od razu ludzi nie odsyłano na priva. Jesteśmy tu po to, żeby dyskutować - jeśli kogoś tak strasznie obraża moje zdanie no to cóż... Powiedziałabym, że to prędzej jego problem z dystansem, a nie mój z wypowiadaniem się, bo o ile mnie pamięć nie zawodzi, nikogo nie zdarzyło mi się tu wyzwać od totalnego bezguścia o zerowej wartości jako człowiek. Komentujemy stylizacje, nie całokształt człowieka samego w sobie. Mądra osoba doradziłaby dystansu innym, a nie zamykania jadaczek tym, którzy mają czelność wyrażać swoje własne zdanie. Przykro mi to mówić, ale jestem zawiedziona tym, jak pewnym spamerom na tej stronie pozwala się istnieć bez żadnych konsekwencji, a nam tu w defiladzie bezustannie grozi zamknięciem tego tematu.
Jeśli do tego dojdzie, zbieram chętnych do poprowadzenia nieoficjalnego forum, gdzie moderatorzy będą ludzcy, a użytkownicy będą posiadać swobodę wypowiadania się. Mam dosyć tego, że jedynym sposobem na poznanie tu innych jest forma mailowa, bo na forum każda indywidualna rozmowa między użytkownikami, nawet jak najbardziej dotycząca tematu, traktowana jest jako offtop. Tyle ode mnie.

Ostatnio zmieniony przez Lillien (18-08-2013 o 00h08)

//photo.missfashion.pl/pl/1/71/moy/56702.jpg

#1279 18-08-2013 o 00h06

Miss'OK
Hildee

Kouki, tak serio to w tym tygodniu personalne przytyki do użytkownika miała tylko jedna albo dwie osoby maksymalnie, a upomnienie dostaje cała grupa, która wyrażała się całkiem kulturalnie. Wyrażanie swojej negatywnej opinii to nie jest zaprzeczenie kultury. Osobiste pojazdy takie już są.

Rozróżniajmy, ok? Bo to staje się nie fair.

#1280 18-08-2013 o 00h09

Miss'Żółtodziób
...

Chyba faktycznie nie rozumiecie, czym z zasady jest forum, zauważcie, że groźby zamknięcia pojawiają się w momencie, kiedy zostają przekroczone granice pewnej umownej kultury (netykiety?), a nie przy wyrażonej krytyce.

Może zamiast popadać w skrajności i widzieć świat czarno-białym, po prostu dostosujcie się do zasad, jakie przyjmuje każda normalna społeczność - czyli wzajemnego szacunku przy równoczesnym byciu fair wobec samego siebie (tzn. nienaginania własnej opinii dla innych). A co do offtopu - od tego macie prywatne wiadomości oraz istniejące komunikatory, czaty itd, więc nie rozumiem problemu.
Oczywiście odnoszę to ogólnikowo, bo nie mam ochoty rozdrabniać się na konkretne osoby, które "zawiniły".

Jeżeli faktycznie was ta prosta zasada tak bardzo boli - droga wolna, alternatywne fora zawsze możecie zakładać.

Przepraszam za offtop, już mam nadzieję, że nie będę się odzywać.

Ostatnio zmieniony przez Kasyda (18-08-2013 o 00h10)

#1281 18-08-2013 o 00h11

Miss'OK
Aria
...

Kasyda, ale czemu cały temat ma cierpieć za jedną, dwie osoby? Co to a odpowiedzialność zbiorowa?

Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)

#1282 18-08-2013 o 00h14

Miss'wtajemniczona
nivata
Seamstress wannabe.
Miejsce: Orc Fortress

Niestety właśnie przez podejście "prywatnie rozmawiajcie sobie na pw!" dużo for upada - ludzie faktycznie CAŁKOWICIE przenoszą znajomość na facebooka czy gg i w tematach nikt nie pisze, bo wszystkie dyskusje toczą się prywatne. Uważajcie, czego sobie życzycie, kiedyś możecie zatęsknić za tym wesołym rabanem, który tu czasami zapanuje. Wiem z autopsji.

http://i64.tinypic.com/2eg9mdg.gif

#1283 18-08-2013 o 00h15

Miss'Żółtodziób
...

Aria napisał

Kasyda, ale czemu cały temat ma cierpieć za jedną, dwie osoby? Co to a odpowiedzialność zbiorowa?

Całkowicie zrozumiała przy takim natężeniu kwasu, jaki się napotyka wchodząc w ten wątek. ^^

Nikt nie mówi, że wątek zostanie zamknięty teraz, zaraz, ale skoro wszystkie jesteśmy takie "dojrzałe" to same pilnujmy dyskusji, żeby była prowadzona na pewnym poziomie - niestosowne zachowania potępiajcie, tak jak to było w moim przypadku - jak widać wyszło mi to na dobre i teraz moje ociekające jadem posty są bardziej zjadliwe. Jeśli ogólnie będziemy się wzajemnie "kontrolować" i w pewien sposób moderować własną dyskusję, to nie widzę powodów do niepokoju. Skoro stanowimy tutaj społeczność, czyli grupę, siłą rzeczy jesteśmy traktowani zbiorowo. Reprezentujmy więc to, co porządna grupa powinna reprezentować. I to niekoniecznie jest utopia, a normalna umowa społeczna.

#1284 18-08-2013 o 00h16

Miss'OK
Aria
...

Kasydo, ja tam akurat Twoje posty, nawet te całkiem ostre, lubiłam. Bo ja wychodzę z prostego założenia, że ogień pali, ale oczyszcza. Że niektórzy są zbyt wrażliwi na swój temat... No to oni mają problem.

#1285 18-08-2013 o 00h21

Miss'wow
Lillien
They call me The Vigilante

Hildee, plus, mówimy o grupie, która stroiła sobie w dużej mierze ŻARTY. Na litość boru, którego ciągle wzywacie, w końcu chyba lepiej, że wybory emocjonują, niż gdyby ludziom totalnie one wisiały. Dla mnie to, że gra wywołuje emocje nie jest oznaką niedojrzałości, bo mówimy tu o stylu - wystarczy wyjść na ulice, żeby załamać totalnie ręce nad poziomem stylu społeczeństwa. Jestem przekonana, że wielu z tych, którzy tak bywają oburzeni wynikami, ma przednie takie nieco wyższe cele od po prostu grania. Czy to aż tak złe?
Udzielanie ostrzeżenia grupie a nie konkretnym osobom jest tylko potwierdzeniem moich słów z postu powyżej, że po prostu nie na rękę jest Wam posiadanie na forum tematu, w którym dyskusja - nie, nie drama - ożywiona jest co tydzień. Tak Hildee, to nawet nie powoli staje się, ale po prostu jest nie fair.

//photo.missfashion.pl/pl/1/71/moy/56702.jpg

#1286 18-08-2013 o 00h33

Miss'OK
Aria
...

Ja tam, chociaż nie czuje specjalnej potrzeby, ale jakbym poczuła, zamierzam wyrażać swoją opinię, zgodnie z regulaminem i nawet wszelkimi ustawami Trzeciej RP i tyle.

#1287 18-08-2013 o 00h35

Miss'OK
Hildee

Kasyda napisał

Nikt nie mówi, że wątek zostanie zamknięty teraz, zaraz, ale skoro wszystkie jesteśmy takie "dojrzałe" to same pilnujmy dyskusji, żeby była prowadzona na pewnym poziomie - niestosowne zachowania potępiajcie

Odniosę się więc do ostatniej "dramy". Grupa dyskutuje o stylizacjach. Przychodzi osoba odnosząca się konkretnie (niepochlebnie) do użytkowniczki. Grupa kontruje, bo pojawia się niezrozumienie, grupa broni użytkowniczki. Opierdziel dostaje cała grupa.

No ej.

#1288 18-08-2013 o 00h45

Miss'Żółtodziób
...

Wcale się nie dziwię Kouki, że z całej grupy zaciekle dyskutujących nie zdołała wyłonić jednego jedynego winowajcy.

Dobra, serio, koniec z mojej strony offtopu, bo to zamienia się w wątek "O roli tego wątku w kontekście całego forum". Dla naszego (?!)  dobra dajmy spokój dalszej dyspucie, bo do niczego nas to nie zaprowadzi poza zamknięciem tematu za offtop.

#1289 18-08-2013 o 00h50

Miss'OK
Aria
...

Tak, racja, nie dyskutujmy o problemach, niesnaskach, zgrzytach, nieporozumieniach, itp.... zamiećmy je pod dywan, na pewno same znikną.

#1290 18-08-2013 o 00h51

Miss'wtajemniczona
nivata
Seamstress wannabe.

Kasyda napisał

Wcale się nie dziwię Kouki, że z całej grupy zaciekle dyskutujących nie zdołała wyłonić jednego jedynego winowajcy.

A to znowu nie świadczyłoby o niej najlepiej jako o bezstronnym, sprawiedliwym sędzi, nie sądzisz?

#1291 18-08-2013 o 00h57

Miss'Żółtodziób
...

Aria napisał

Tak, racja, nie dyskutujmy o problemach, niesnaskach, zgrzytach, nieporozumieniach, itp.... zamiećmy je pod dywan, na pewno same znikną.

Dyskutujmy w miejscach do tego przeznaczonych - dosyć proste.

nivata napisał

Kasyda napisał

A to znowu nie świadczyłoby o niej najlepiej jako o bezstronnym, sprawiedliwym sędzi, nie sądzisz?

Nie świadczy to dobrze również o dyskutujących, jeśli osoba postronna nie potrafi się zorientować, o co rozchodzi się kilkustronicowa dyskusja.

Serio, dziewczyny, po co jeszcze ciągniemy tutaj temat? Słowo "defilada" chyba jasno wskazuje na obszar tematyczny, więc z dyskusjami dotyczącymi formy społeczności MF itp przenieśmy się w inne miejsce. Bardzo przykro mi, że sama to niejako inicjuję, podtrzymując dyskusję i wciąż odpowiadając, gdyż nie lubię zostawiać wypowiedzi skierowanych do mnie bez odzewu.

Dlatego niniejszym wszystkim życzę słodkich (ale nie przesłodzonych, jak niektóre komentarze) snów i dobrej nocy.

Ostatnio zmieniony przez Kasyda (18-08-2013 o 00h58)

#1292 18-08-2013 o 00h59

Miss'OK
Aria
...

Więc co, załóżmy temat "Hyde park" i jak w Londyński hyde parku, niech myśli będą wolne, póki nie obrażają królowej *w naszej wersji: zasad forum* bo póki co takowego miejsca NIE MA. więc, moim zdaniem, skoro takowa dyskusja się tutaj wywiązała, a dotyczy mało, że gry, a tematu, jako takiego, powinna być kontynuowana.

#1293 18-08-2013 o 01h01

Miss'wtajemniczona
nivata
Seamstress wannabe.

Nie przesadzaj, Kasydo. Dyskusja, o której tu mowa zajęła tylko jedną stronę tematu, później to już były tylko posty pod tytułem "ale uspokójcie się". Jeśli ktoś chce wydawać osądy na temat dyskusji, w której nie brał udziału to chociaż powinien ją dokładnie przeczytać i minimalnie zorientować się w temacie i piszę tu zarówno o Tobie jak i o Kouki.

Ostatnio zmieniony przez nivata (18-08-2013 o 01h02)

#1294 18-08-2013 o 01h13

Miss'Żółtodziób
...

Dobrze, widzę, że cały problem polega na tym, że zwróciłam się do wszystkich, nie tylko do tych, którzy zawinili. W takim razie: przepraszam, na przyszłość - jak już wspomniałam - będę udzielać ostrzeżeń tylko i wyłącznie personalnych. I następnym razem nie będę odpisywać od razu, tylko poczekam do następnego wieczoru, przeczytam całą dyskusję raz jeszcze, wyłonię winowajców i będę się "rozprawiać" z nimi.

Ostrzeżenie zostało skierowane do wszystkich, gdyż wszyscy jesteście odpowiedzialni za wątek. Jak napisała Kasyda, dobrze jest wzajemnie się pilnować.

Na marginesie, jeżeli ktokolwiek ma jakiekolwiek zastrzeżenia do sposobu moderowania forum, może z nimi śmiało przyjść przez PW do mnie, HyunAe lub wypowiedzieć się w wątku poświęconym propozycjom dotyczącym forum. 

A na przyszłość, nie przeinaczajcie moich słów. Ja nikomu nie bronię rozmawiać i wyrażać własnego zdania, z resztą cały czas podkreślam, że od tego jest forum. I cały czas podkreślam, że wątek, w którym można rozmawiać o wyborach jest potrzebny.

Myślę, że wszystko zostało już wyjaśnione. Dyskusję na temat mojego komentarza w tym miejscu uważam za zamkniętą, proponuję powrót do pierwotnego tematu wątku. Jeżeli ktoś ma jeszcze do mnie jakieś uwagi, zapraszam na PW.

#1295 18-08-2013 o 15h23

Miss'Żółtodziób
...

Ze względu na misję przeglądam defiladę i wszystkie stroje, które mi się podobają są osób nagrodzonych - tyle przegrać...

Albo robię się wybredna albo przy tych kilkudziesięciu przeglądniętych kartach miałam pecha nie natrafiając na żaden interesujący strój.

#1296 18-08-2013 o 15h30

Miss'OK
Aria
...

No cóż, zwykle tak bywa, że ciężko trafić na coś ciekawego. Dużo nówek jest jednak.

#1297 18-08-2013 o 15h34

Miss'Żółtodziób
...

Jest jeden bardzo pozytywny aspekt, dzięki temu uważam, że nagrodzone osoby nie spoczywają na laurach i wciąż trzymają "poziom".

Czy prezentowany kilka stron wcześniej strój Olivera Twista dotyczył poprzedniego finału czy aktualnej defilady? Jest niesamowicie pomysłowy.

#1298 18-08-2013 o 15h36

Miss'OK
Aria
...

O, dobrze by było, był faktycznie mało, że świetnie wymyślony do doskonale zrealizowany.

#1299 18-08-2013 o 23h16

Miss'wtajemniczona
nivata
Seamstress wannabe.

OMG OBECNA STYLIZACJA ROCCOCO. O_O Taka piękna, jestem zachwycona! Powinna być możliwość wygrywania więcej niż raz, to cudo zasluguje na drugi puchar. <3

#1300 18-08-2013 o 23h32

Miss'OK
Aria
...

Fakt, piękna! Cudna! Idealne kolory, z lekko steampunkowa...

Ostatnio zmieniony przez Aria (18-08-2013 o 23h33)

Strony : 1 ... 50 51 52 53 54 ... 161