Ban, bo okej, teraz to ma więcej sensu xD
Dobra, czyli utwory... na pewno musisz znać te dwa:
"Krótkość żywota" Daniel Naborowski - z tego wiersza musisz kojarzyć wers "Był przodek, byłeś ty sam, potomek się rodzi", występują motywy: przemijania, życia i śmierci.
"Do trupa" Jana Morsztyna - uroczy sonet porównujący trupa do osoby zakochanej, "Leżysz zabity i ja też zabity/Ty - strzałą śmierci, ja - strzałą miłości", zdaniem autora szkielet jest w lepszej sytuacji, motywy: miłość i śmierć.
Generalnie, co byś nie dostała, to powinna być śmierć + coś (przemijanie, miłość, vanitas [marność]). No i jakieśtam środki stylistyczne, wiadomo.
Dobra, wzięłam zeszyt z pierwszej klasy i znalazłam w motywach dwa cytaty, może do czegoś ci się przydadzą:
"Życie to sen"
"Życie to teatr"
O i był jeszcze jeden ważny utwór Naborowskiego:
Sonet IV - O wojnie naszej, którą wiedziemy z Szatanem, światem i ciałem.
Wiersz realizuje barokową koncepcję Boga (groźny, źródło pokoju?, droga do zbawienia), świata (pełen marności) i człowieka (wierzy w Boga i jednocześnie się go boi - wewnętrzne rozdarcie).
No i był jeszcze sarmatyzm - w skrócie: szlachta wierzyła, że pochodzi od Sarmatów - znakomitych wojowników z III/II w.p.n.e, co skutkowało; megalomanią (uważali się za obywateli "lepszego sortu"), ksenofobią (niechęć i wrogość do obcych), kultem tradycji i obroną wiary katolickiej, ale też patriotyzmem (jedyna pozytywna cecha).
Sarmacki mesjanizm - wiara w wyższość Polaków nad innymi nacjami; przekonanie o misji Polski do obrony Europy przed najazdami Turków (muzułmanów).
W poezji patriotycznej/ojczyźnianej tworzył głównie Wacław Potocki. Główne motywy to: ojczyzna, patriotyzm, naród, obywatele, krytyka braku zaangażowania szlachty w sprawy ojczyzny, przewidywanie upadku Rzeczpospolitej (topos ojczyzny-tonącego okrętu).
Dobra, myślę że tyle baroku powinno ci wystarczyć na jakąś przyzwoitą notę. Daj później znać, jak poszło ^0^
Ostatnio zmieniony przez KimKas (22-05-2017 o 03h29)