No w tym temacie piszecie wasze najlepsze książki
. Dla mnie najlepsza seria to Zwiadowcy Johna Flanagana , Seria Dom Nocy Kristin Cast P.C. Cast ,Mroczne Serce Przeznaczeni Lee Monroe , Seria Akademia Wampirów Richelle Mead
To są dla mnie jedne z najlepszych książek 
Forum - Missfashion.pl, gra o modzie dla dziewczyn!
Strony : 1
#1 03-08-2013 o 19h57
#2 03-08-2013 o 23h47
@Shanhon: "Akademia wampirów", awwww! Nie znoszę wampirycznych young adultów, ale w "Akademii" się zakochałam. Chcę film. JUŻ.
Jeżeli chodzi o ulubione ksiązki, rozdzielam te, które czytam setki razy dla rozrywki od tych, które w jakiś sposób zmieniły moje życie:
Rozrywkowe:
1. "Wodnikowe wzgórze" Richarda Adamsa - ciągle do niej wracam, mam zaczytany masakrycznie egzemplarz i już planuję, że to będzie pierwsza duża książka, jaką przeczytam moim dzieciom 
2. "A lasy wiecznie śpiewają..." Trygve Gulbranssena - robiłam do niej trzy podejścia, bo mama zachwalała. Za trzecim razem wreszcie dorosłam do dziewiętnastowiecznej Norwegii i uniwersalnej historii o miłości i przemijaniu.
3. "Wszystko czerwone" Joanna Chmielewskiej - bo zawsze ryczę ze śmiechu, jak czytam teksty pana Muldgaarda.
4. "Kochanka Śmierci" Borisa Akunina - kryminał napisany ze smakiem i z takim nieuchwytnym czymś, co czyni go przecudowną lekturą
5. "Siedmaja żertwa" Aleksandry Marininej - znakomicie wyważona proza i... i znakomicie zekranizowana 
6. "Zwycięzca bierze wszystko" Anety Jadowskiej - Polka przekonała mnie do fantasy!
KSIĄZKI, KTÓRE CZYTAM DLA DUCHA:
1. "Obóz świętych", Jean Raspail - też zaczytane aż do wypadających stron, z moimi dopiskami na marginesach
Książka, napisana w formie powieści przeplatającej się z quasi-reportażem, opowiada o końcu Starej Cywilizacji, źle pojmowanym miłosierdziu i o medialnej Bestii, która zatruwa umysły. Mocne, prawdziwe, wizjonerskie. I wcale nie tak prawicowe, jak to wmawiają czytelnikowi patroni polskiego wydania 
2. "Zniewolony umysł", Czesław Miłosz - studium zagłębienia się w manipulację i życia w kłamstwie. Czy można być dumnym z własnego udawania? Okazuje się, że można i że to całkiem logiczne...
3. "Bunt mas" Jose Ortega y Gasset - zbiór esejów o tym, kto rządzi światem. Napisane na początku XX wieku, dziś aktualne jak nigdy.
4. "Zmartwychwstanie", David Remnick - pomimo iż napisana przez Amerykanina, jest to książka, która otworzyła mi oczy na Rosję lat dziewięćdziesiątych i od chwili przeczytania nieodmiennie stanowi bazę dla wszelkich prac naukowych dotyczących rosyjskiego społeczeństwa. Studium mentalności, szkic zagubienia w nowej rzeczywistości, a wszystko to stworzone przez osobę z zewnątrz i przez to, o dziwo, bardziej wiarygodne.
5. "Rosja w XXI wieku. Gracz światowy czy koniec gry?", Agnieszka Bryc - bo nie byłabym sobą, gdybym nie wciągnęła na tę listę politologicznej rozprawy, od której zaczęła się moja znajomość z najbardziej pokręconym wschodoznawcą na kuli ziemskiej 
#3 04-08-2013 o 00h33
Ostrą fazę na książki o tematyce wampirycznej przechodziłam na początku gimnazum, wtedy moimi ulubionymi tytułami były "Pamiętniki Wampirów" i "Dom Nocy", ale porzuciłam mi to na rzecz bardziej... ambitnych gatunków, że się tak wyrażę. Obecnie moja ulubiona seria to "Pretty Little Liars" Sary Shepard, po przeczytaniu każdego tomu miałam mega mindfucka, poza tym bawienie się w detektywa jest świetne (wydedukowałam kto był pierwszym A. i byłam z siebie taaaka dumna). Uwielbiam też raczej mało znaną sagę "Flawia de Luce" Alana Bradleya, chyba można to zaklasyfikować jako kryminał. Książka ma dosyć... mroczny (?) klimat, główna bohaterka trochę kojarzy mi się z Wednesday Adams, chociaż jest znacznie mniej ponura. No i tutaj zagadki są cięższe do rozwiązania, bo w dużej mierze wiążą się z chemią, która jest pasją Flawii.
No i na końcu (chociaż właściwie kolejność, w której wymieniam książki nie ma znaczenia) "Malowany człowiek" Petera V. Bretta. Przeczytałam dopiero pierwszą część, ale... omójboże. Chociaż pierwsze sto stron szło mi jak krew z nosa, to później czytałam ze szczęką na podłodze. Tematycznie strasznie kojarzy mi się z anime Shingeki no Kyojin (demony = tytani + akcja rozgrywa się w podobnym czasie), więc prawdopodobnie dlatego tak mi się spodobało.
#4 04-08-2013 o 13h40
"Wampiry z Morganville"
"Akademia wampirów"
"Harry Potter" - klasyka.
"Punkhead"
"Władca Pierścieni"
"Siewca wiatru"
"My, dzieci z dworca ZOO"
"Portret Doriana Graya"
"List w butelce"
"Wyznania gejszy".
#5 04-08-2013 o 14h05
Jest już temat o książkach.
Poza tym co ma znaczyć "Wasze najlepsze książki"? o.o
Ostatnio zmieniony przez Oliwia (04-08-2013 o 14h06)
♥
#6 31-05-2014 o 16h47
Jeśli o mnie chodzi - wszystkie powieści o Sherlocku Holmesie, a także płyciuchne serie typu "Magiczne Drzewo" czy "Koszmarny Karolek".
Strony : 1