Link do zewnętrznego obrazka
Długo zbierałam się na wstawienie tej powieści (bądź kontynuacji), lecz w końcu się odważyłam. Do napisania tego natchnęła mnie powieść "Urodzona o północy", którą miałam okazję przeczytać. Może się wydać absurdalne, że piszę kontynuację serii. ALE NIE! Podjęłam się napisania własnej kontynuacji jeden z książek z serii a to różnica. Dla tych, którzy pierwszy raz spotykają się z tytułem dołączam opis, który znajduje się tutaj. Jest to także wprowadzenie do kontynuacji.
Marcowe słońce chowało się za horyzontem. Okolicę wypełniało ciepłe powietrze. Mknęłam w stronę biura raźnym krokiem. Holiday miała mi coś do powiedzenia. Nie myślałam o tym, czy będą to dobre wieści, czy też złe.
W Wodospadach Cienia powstała szkoła z internatem. Z miejsca się do niej zapisałam. Cieszyło mnie, a jednocześnie denerwowało, to, że moja matka była ku temu niezwykle zgodna. Normalnie nie pozwoliłaby mi spędzić nocy u koleżanki. Szkoła funkcjonuje już pół roku. To także sześć miesięcy od zaginięcia… Nieważne. Nim się spostrzegłam byłam pod siedzibą Holiday. Bez wahania weszłam do środka.
- O co chodzi, Holiday? - zapytałam ją. Była przygnębiona, to nie wróżyło dobrze.
- Dostałam wiadomość. – rzuciła krótko.
- Od… ?
- Lucasa. Wraca tu. Pisał, że musisz mu pomóc. – zamarłam. Pół roku temu zwiał z Fredericką, a teraz wróci i będzie liczył, że mu pomogę?! Jego niedoczekanie. Zacisnęłam pięści.
- Zwiał i sobie poradził, to teraz też mu nic nie będzie. – warknęłam. Stałam tam dłuższą chwilę. Wizja jego i tej wiecznie przylepionej do niego, plastikowej, agresywnej, cuchnącej wampirzycy przyprawiała mnie o mdłości. Holiday wróciła do swoich obowiązków. Ja postanowiłam wyjść. Jak najszybciej.
W drzwiach stał on. Lekko uśmiechnięty, miał błysk w oczach. Spojrzałam na niego. Te błękitne oczy… Można było w nich utonąć. Budziły tak wiele wspomnień. Niestety tą piękną wymianę spojrzeń zakłóciła jakże sympatyczna Fredericka. Musiała się pojawić. Musiała.
- Cześć, Kylie. – powiedział delikatnie. Czułam, jak wszystko we mnie gotuje się i topi jednocześnie.
- Cześć, Lucas. – rzuciłam i wyminęłam ich.
Pobiegłam w stronę domku. Nie dawałam po sobie poznać, że to spotkanie wywołało u mnie jakiekolwiek emocje. Zaraz, wróć, jakie emocje? Byłam szczęśliwa z Derekiem. Nie mam prawa myśleć o Lucasie w podobny sposób. Mimo wszystko byłam z nim bardzo związana. Miałam mu tyle do powiedzenia, a jednocześnie byłam na niego wściekła. Osądzałam go o zabicie mojego kota, a nim zdążyłam go przeprosić – odszedł.
Weszłam do chatki i zamknęłam drzwi. Della i Miranda malowały paznokcie. Gdy zapytały mnie, co się stało, odpowiedziałam tylko „Lucas się stał”. Zamknęłam drzwi do pokoju. Cholera, teraz musiał się pojawić? Gdy wszystko zaczynało się układać? Zapomniałam o wszystkim, co mnie zniszczyło. Oswoiłam się z tym, że duchy mnie potrzebują. Dowiedziałam się, kim jestem. Derek i ja zostaliśmy parą. Poznałam swoją przeszłość. Odkryłam, że chłód mojej matki był spowodowany zdradą ojca. Pomijając gorsze momenty moje życie było już w miarę spokojne i radosne. I nagle pojawia się ta cudowna, paranormalna parka – Lucas i Fredericka. Przerażała mnie wizja tego, co ta dwójka może zrobić – razem, czy osobno nie miało znaczenia. Nie wróżyli niczego dobrego swoją obecnością. Wtedy do pokoju wpadła Della. Wyglądała na zachwyconą, a jednocześnie przybitą. Razem z nią do pomieszczenia wbiegł Łapek. Wskoczył mi na kolana.
- Kylie, masz gościa. – wstałam, przytuliłam do siebie kota i skierowałam się ku drzwiom. Tam stanęłam jak wryta.
- Troszeczkę wyrósł odkąd Ci go dałem. Możemy pogadać? – Lucas? Jeszcze tego brakowało.
- Kylie, wiem, zostawienie ciebie tutaj samej, z masą pytań, które chciałaś mi zadać było błędem. – udawałam, że mnie to nie obchodzi.
- No co ty nie powiesz. – przewróciłam oczami. Błędem?! Spadł z drzewa, czy za szybko biegał?
- Powiem. Przyszedłem tu, żeby Cię przeprosić.
- Czy ty naprawdę myślisz, że jedno słowo wszystko załatwi? Miałam sześć lat, kiedy się wyprowadziłeś, po dziesięciu latach znowu Cię spotykam, a potem tracę. Zostaję sama z natłokiem spraw. Wiesz, ile rzeczy chciałam Ci wyjaśnić?! Przez cały czas myślałam, że to przez Ciebie moje koty giną. Gdy miałam szansę to wytłumaczyć ty znikasz z tą roztrzepaną wampirzycą! Idź do niej! Może pokaże Ci swój tatuaż?! – łzy napłynęły mi do oczu. Z Lucasem łączyła mnie więź emocjonalna. Razem z nim odeszła cząstka mnie. Mocniej przytuliłam Łapka. Byłam pewna, że dziewczyny słyszały ten wybuch.
- Przestań się zachowywać, jakbyś była zazdrosna! Nie dostałaś listów, nie czytałaś ich?! Gdybym tutaj został zgarnęliby mnie Ci z JBF, bo byłem podejrzewany o zaginięcie zwierząt z rezerwatu! To było konieczne! Zrozum!
- Gdybyś został, to wiedziałbyś, że sprawa niedługo potem się rozwiązała i nikt z nas nie był temu winien! – zapadła niezręczna cisza. W pokoju ledwo słychać było mój szloch. Patrzyłam na Lucasa. Miotała nim wściekłość. Jego mięśnie się napięły. On sam przyjął postawę „to nie mój kłopot” i spuścił wzrok. Łapek wyskoczył z mojego uścisku. Otarłam samotne łzy wierzchem dłoni.
- Kylie… - zaczął
- Idź. Frederica czeka. – otworzyłam mu drzwi. Te słowa zabrzmiały dokładnie tak, jak miały być słyszane. Gdy Lucas mnie mijał, otrzymałam od niego krótkie spojrzenie. Della i Miranda odprowadzały go wzrokiem. Ja odprowadzałam go całą sobą. Kiedy doszłam do drzwi frontowych całe uniesienie prysło. Na zewnątrz czekała „roztrzepana wampirzyca”. Uśmiechała się zalotnie do Lucasa. On ją ominął i poszedł wściekły dalej. Fredericka stała tam, jak słup. Nie takiej reakcji oczekiwała.
Dobrze jej tak. Pomyślałam.
Ostatnio zmieniony przez Evely (23-03-2014 o 14h19)
Jeśli MASZ MNIEJ MN ODE MNIE RZUĆ MI WYZWANIE bez zakładu!!! 818/1000 WYGRANYCH. Link do zewnętrznego obrazkaLink do zewnętrznego obrazka